Investițiile lui Adrian Porumboiu din această iarnă au dus trupa vasluiană în fruntea clasamentului echipelor cu cei mai mulți străini, 19 la număr, galben-verzii devansând celelalte mari forțe ale provinciei, CFR și Timișoara. Cât despre Steaua și Dinamo, diferența este deja mult prea mare: 6 în Ghencea și doar 4 în „Groapă”.
Dacă acum patru ani și jumătate, când Vasluiul lui Porumboiu abia promova pe prima scenă fotbalistică a țării, Basarab Panduru și mai apoi Mircea Rednic beneficiau de aportul a doar trei fotbaliști de peste hotare, Petar Jovanovic, Sylla și Falemi, în ultima perioadă lucrurile s-au schimbat radical. În echipa vasluiană cu greu își mai găsesc loc de titulari și jucători români, iar ultimele mutări ale moldovenilor de pe piața transferurilor, Carlo Costly și Jivko Milanov, nu fac altceva decât să întărească această idee.
Ljubinkovic, cel mai vechi
Dacă Adrian Porumboiu a cochetat cu ideea jucătorilor străini încă de pe vremea când doar visa promovarea în prima ligă, încercând diverse soluții dintre care Mbemba Sylla ar fi poate cea mai cunoscută, vara lui 2006 i-a adus finanțatorului echipei vasluiene unul dintre „pilonii” moldovenilor în ultimele trei sezoane. Marko Ljubinkovic este, astfel, cel mai vechi jucător străin din lotul galben-verzilor, FC Vaslui reușind să-l aducă gratis, din postura de jucător liber de contract, valoarea sa de piață ajungând în acest moment la 1.600.000 de euro.
Șapte într-o iarnă
Vasluienii au continuat și în următorii ani să aducă din ce în ce mai mulți jucători străini, Adrian Porumboiu declarându-se nemulțumit de randamentul românilor. Recordul absolut a fost atins în iarna sezonului 2008-2009, când Vasluiul lui Viorel Moldovan cumpăra nu mai puțin de șapte fotbaliști de peste hotare: Serge Akakpo, Nemanja MilisavÂljeÂvic, Stephane Zubar, Milos Pavlovic, Hristijan Kirovski, Pavol Farkas și actuala vedetă a echipei moldovene, Wesley Lopez da Silva. Având în vedere situația dată, dar și rezultatele din retur, Vasluiul se anunță una dintre principalele candidate la titlul de campioană.
12 naționalități în lot
Vasluiul are și cel mai divers lot din punctul de vedere al naționalităților: cinci sârbi, doi bulgari, doi slovaci, doi brazilieni, un portughez, un francez, un spaniol, un togolez, un moldovean, un macedonean, un hondurian și un zimbabwean. În aceste condiții, Marius Lăcătuș, care are nevoie să fie înțeles de toată lumea, își exersează în fiecare zi engleza, pe care o vorbesc cei mai mulți dintre fotbaliști, spaniola pentru Wesley, Delgado și, mai nou, Costly, și franceza pentru Zubar și Akakpo.
Doar cinci străini la Unirea
Unirea Urziceni are propria rețetă a succesului, reușind să fie campioană a României după ce a construit o echipă cu o majoritate formată din jucători autohtoni. În aceste condiții, doar cinci fotbaliști de peste hotare au reușit să se strecoare în lotul ialomițenilor. Totuși, chiar dacă Unirea se laudă că la echipă nu există titulari și rezerve, patru dintre cei cinci se află printre jucătorii de bază ai ialomițenilor.
Granzii Capitalei adună 16 străini
Chiar dacă la un moment dat Rapidul era și ea o echipă extrem de „populată” cu străini, în acest moment situația s-a schimbat. Granzii Capitalei, Rapid, Steaua și Dinamo, sunt la distanță mare de FC Vaslui, cele trei echipe bucureștene adunând împreună 16 jucători străini. Steaua și Rapid au în componență câte șase fotbaliști din afara României, iar Dinamo doar patru.
TOP ECHIPE CU STRĂ‚INI ÎN LIGA I
1. FC VASLUI 19 2. CFR 16 3. TIMIȘOARA 15
8 victorii consecutive a obținut Vasluiul în toamnă, șase în Liga I și două în Cupa României
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER